Over waterdichtheid van motorkleding, door Neal Gray

 

Motorkleding: direct laminaat

 

Zoals je weet is het niet heel moeilijk om in Nederland een regenbui te treffen. Als je zo’n regenbui tegenkomt dan zuigt na een tijdje je motorkleding zich helemaal vol met water, hierdoor wordt het zwaar en krijg je het koud. Je hoopt dat je motorkleding weer droog is aan het einde van de dag zodat je niet weer helemaal nat naar huis hoeft te rijden. Als je motorkleding hebt wat direct laminaat bevat dan heb je daar echt een stuk minder last van.

 

Waterdicht en een optimale ventilatie, hoe werkt het?

 

Vrijwel alle motorkleding is waterafstotend gemaakt. Maar dat betekent niet dat het per definitie waterdicht is. Het is raadzaam om In Nederland goede waterdichte motorkleding in je bezit te hebben aangezien het hier nogal vaak regent. Naast waterdicht is het ook erg belangrijk dat je kleding goed ventileert. Een membraan zorgt ervoor dat je motorkleding waterdicht is en kan ademen. Het meest bekende membraan is GoreTex. Daarnaast zijn er nog veel meer verschillende merken en types zoals bijvoorbeeld Outdry, Raintex DL, Drytex. Het mooie van een membraan is dat de stof zo fijn is dat er geen waterdruppels doorheen kunnen, maar wel waterdamp (zweet). Op die manier blijft water buiten en worden warmte en vocht afgevoerd.

 

Soorten membranen 

 

Een membraan kan op verschillende manieren worden toegepast. De meest goedkope optie is een Z-Liner membraan. Hierbij zit het membraan tussen de buitenlaag en de binnenvoering. Zulk soort membranen worden vaak toegepast in de wat goedkopere motorkleding.

Naast een Z-liner membraan bestaat er ook een uitritsbaar membraan. Dit wordt vaak toegepast bij 4-seizoenen-jassen (3in1 jassen) waarbij je naast de warmtevoering ook de regenvoering eruit kan ritsen. Op die manier hou je een doorwaai zomerjas over.

De beste en mooiste optie is een direct laminaat. Hierbij is de waterdichte laag (het membraan) tegen de buitenlaag van de kleding gelamineerd. Op die manier worden de waterdichte laag en de buitenlaag samen één. Daarnaast zijn de naden van de jas helemaal met de hand dicht getapet om te voorkomen dat er via de naden alsnog water binnenkomt. Vandaar dat direct laminaat ook duurder is dan de hierboven genoemde opties.

 

Waarom kan je beter voor een direct laminaat kiezen?

 

Het nadeel van een loshangend membraan is dat de buitenlaag van de kleding zich vol zuigt met water als het regent. Hierdoor komt er allemaal water tussen het membraan en de buitenlaag terecht waardoor de kleding zwaar wordt en langzamer droogt. Daarnaast wordt met water volgezogen kleding sneller koud. Omdat bij direct laminaat de waterdichte laag tegen de buitenlaag aan geplakt zit neemt de kleding nagenoeg geen water op. Vandaar dat een jas met een direct laminaat dus minder zwaar wordt en beter beschermt tegen kou. Tot slot is ook het ademend vermogen groter.

Voordelen van motorkleding met direct laminaat:

        -  Waterdicht en ademend

        -  Zuigt zich niet vol met water

        -  Droogt snel

        -  Minder snel koud